Pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ)

Waarom heb je het nodig

We werken allemaal het grootste deel van ons leven en hopen dan later wel te kunnen genieten van ons pensioen. Om echter ten volle te kunnen genieten, is het van belang dat we minstens onze levensstandaard van voor ons pensioen kunnen behouden én dat er liefst nog een spaarpotje over is om die dure uitstapjes, reizen, dromen, … die we vroeger uitgesteld hebben tot wanneer we tijd zouden hebben eindelijk te kunnen waarmaken.

Degenen die al eens gekeken hebben naar de simulatie van hun pensioen, zullen allicht vastgesteld hebben dat ze heel wat minder zullen krijgen als ze met pensioen zijn dan wanneer ze nog aan het werk waren. Het is dus erg belangrijk om tijdig te beginnen sparen om zelf dat verschil te kunnen compenseren.

Als zelfstandige zonder vennootschap is een POZ dan ook een zeer goede optie.

Omschrijving

Een pensioenovereenkomst voor zelfstandigen, beter bekend onder de afkorting “POZ”, is een verzekering die gericht is op het sparen voor een extra pensioenspaarpotje. Het idee hierachter is dat de verzekerde elke maand, elke 3 maanden, elk half jaar of elk jaar een bepaald bedrag inlegt in die verzekering en dat de verzekerde dan wanneer hij op pensioen gaat een mooi bedrag ontvangt om van zijn pensioen te kunnen genieten.

Deze verzekering is enkel voor zelfstandigen zonder vennootschap. Zowel de zelfstandigen van eenmanszaken, als de vrije beroepers, de meewerkende echtgenoten en de zelfstandige helpers komen hiervoor in aanmerking.

Kenmerken

De belangrijkste kenmerken van deze verzekering zijn:

    • Het is vooral bedoeld als aanvulling op een VAPZ voor als u nog wat financiële ruimte over heeft.
    • Fiscaal is het erg voordelig, want u krijgt een belastingvoordeel van 30% op de gestorte premies plus gemeentetaksen. Hierdoor moet u minder personenbelasting betalen en daalt ook uw gemeentebelasting.
    • Een POZ geeft u de kans om een pensioen op te bouwen tot 80% van uw gemiddeld inkomen van de laatste drie jaren.
    • Als u rekening houdt met die 80%-regel, bent u verder vrij om te kiezen hoeveel u wil storten.
    • U bent slechts 4,4% taks verschuldigd op de gestorte premies.
    • Wanneer u wil bouwen of verbouwen kan u eventueel een voorschot opnemen van uw pensioenspaarpot om dit project deels mee te financieren.
    • U ontvangt deze aanvullende pensioenspaarpot op het moment dat u op pensioen gaat en u betaalt er dan slechts 10% eindbelasting op.
    • Het is mogelijk om een POZ uit te breiden met aanvullende waarborgen in geval van arbeidsongeschiktheid, een ongeval en/of vroegtijdig overlijden. In deze situaties zal de POZ u of uw nabestaanden een vergoeding uitkeren om zo de financiële gevolgen te beperken.
    • Wanneer u als zelfstandige na een tijd besluit om toch een vennootschap te beginnen, dan wordt uw POZ premievrij gemaakt en dan kan deze opgevolgd worden door een IPT.

 

(Voor meer info over een IPT: zie link)

Er zijn 3 soorten die u kan kiezen binnen deze verzekering:

    • Tak 21 pensioenspaarverzekering

 er is een gegarandeerde intrestvoet en een eventuele winstdeelname

 de veilige optie, maar het rendement is beperkt

    • Tak 23 pensioenspaarfonds

 er is een variabele intrestvoet waardoor het rendement het ene jaar hoger kan liggen en het andere jaar dan weer lager

 de wat gewaagdere optie, maar het rendement kan een stuk hoger liggen

    • Een combinatie van tak 21 en tak 23.

Bij een POZ zijn er dus verschillende mogelijkheden en opties.

Het is belangrijk om deze opties met elkaar te vergelijken en af te wegen welke optie het best past bij uw persoonlijke situatie en wensen.

soortgelijke verzekeringen